chalkida365.gr
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή που σημάδεψε το προηγούμενο Euro και ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί

Κοινοποίηση

Το εναρκτήριο λάκτισμα του EURO 2024 πλησιάζει και όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη βρίσκεται στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο, όπου η οικοδέσποινα Γερμανία του Γιούλιαν Νάγκελσμαν υποδέχεται την Σκωτία στον πρώτο αγώνα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (14/06 22:00, ΕΡΤ1).

Στην προηγούμενη διοργάνωση, η οποία καθυστέρησε έναν χρόνο και πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας της Covid-19, το 2021 αντί του 2020, η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το ματς που σημάδεψε την διοργάνωση δεν ήταν ο τελικός (Αγγλία- Ιταλία 1-1 πεν. 2-3), όπως συνηθίζεται, αλλά ένα ματς στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων. Στις 12 Ιουνίου του 2021 στην Κοπεγχάγη, στο 43ο λεπτό του αγώνα μεταξύ της Δανίας και της Φινλανδίας, ο Δανός star Κρίστιαν Έρικσεν ξαφνικά σωρίαζεται στο έδαφος και όλοι έχουν μείνει με το στόμα ανοικτό.

Το συμβάν

H Δανία είχε κερδίσει πλάγιο, η μπάλα καταλήγει στα πόδια του Έρικσεν και ο τότε παίκτης της Ίντερ και νυν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέστη καρδιακή ανακοπή, πέφτει στο έδαφος και κανένας στο Parken Stadium δεν μπορούσε να πιστέψει τί είχε μόλις συμβεί. Οι συμπαίκτες του στήθηκαν γύρω από τον πεσμένο Δανό ποδοσφαιριστή δημιουργώντας μια «ασπίδα» και γρήγορα οι γιατροί έσπευσαν να δώσουν βοήθεια. Tου έκαναν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρήση απινιδωτή για να τον επαναφέρουν. Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειχναν μόνο τους θεατές και τους αθλητές και η UEFA (ορθώς) δεν έδειξε σε replay την πτώση. Όταν ο Έρικσεν μεταφερόταν με φορείο κατευθείαν για το νοσοκομείο κάνεις δεν ήξερε αν θα συνεχιζόταν η ζωή του.

«Τι να πω; Είχε φύγει. Κάναμε καρδιακή ανάνηψη. Ήταν καρδιακή ανακοπή. Πόσο κοντά ήμασταν; Αυτό δεν το ξέρω», είπε ο γιατρός της εθνικής Δανίας, Μόρτεν Μπόσεν.

Η ανακούφιση ήρθε λίγα λεπτά αργότερα όταν ο Έρικσεν επικοινώνησε με τους συμπαίκτες του μέσω Face Time και τους είπε ότι είναι καλά. Μετά από αυτό, οι παίκτες της Δανίας ενημέρωσαν την UEFA ότι θέλουν να συνεχιστεί το ματς και έτσι έγινε. Για την ιστορία οι Δανοί ηττήθηκαν με 1-0, όμως έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από την Αγγλία. Όλα αυτά χωρίς το μεγάλο τους αστέρι.

Πώς ο αρχηγός της εθνικής Δανίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Έρικσεν

Ο Σιμόν Κιάερ, αρχηγός της εθνικής Δανίας ήταν ο πιο ψύχραιμος από όλους τη στιγμή που είδε τον συμπαίκτη του να χάνει τις αισθήσεις του. Ο Δάνος στόπερ γνώριζε πρώτες βοήθειες τις οποίες παρείχε τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν έρθει το ιατρικό επιτελείο. Έπειτα, όπως αναφέραμε προηγουμένως, έδωσε εντολή στους συμπαίκτες του να σχηματίσουν «ασπίδα», ώστε να μην μπορούν οι κάμερες να πάρουν κάποιο πλάνο. Ακόμη, ήταν αυτός ο οποίος έσπευσε να βρει και να καθησυχάσει την σύζυγο του Έρικσεν, η οποία κλαίγοντας φάνηκε να μην είχε ελπίδες για την ζωή του.

Η στιγμή που σημάδεψε το προηγούμενο Euro και ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί
Pool photo by Friedemann Vogel

Η άστοχη πρόβλεψη ενός εκ των κορυφαίων αθλητικών καρδιολόγων

Ο Σανζάι Σάρμα, καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο St George στο Λονδίνο, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Έρικσεν κατά την επταετή θητεία του στην Τότεναμ είχε δηλώσει τα εξής: «Σαφώς κάτι πήγε πολύ στραβά, αλλά κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το ερώτημα είναι τι συνέβη; Και γιατί συνέβη; Αυτός ο τύπος είχε κανονικές εξετάσεις μέχρι το 2019, οπότε πώς εξηγείται αυτήν η καρδιακή ανακοπή;». Τα καλά νέα είναι ότι θα ζήσει, τα κακά νέα είναι ότι όδευε προς το τέλος της καριέρας του, οπότε… θα παίξει κι άλλο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι; Αυτό δεν μπορώ να πω. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έπαιζε. Θα ήμασταν πολύ αυστηροί»

Ο Δανός επιθετικός μέσος όμως φρόντισε να τον διαψεύσει, καθώς έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης μόλις οκτώμισι μήνες. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2022, πέρασε αλλαγή στο 52ο λεπτό, πλέον ως παίκτης της Μπρέντφορντ, στον αγώνα απέναντι στην Νιουκάστλ μέσα σε αποθέωση.

H κατάλληλη πρόληψη για τέτοιες καταστάσεις

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για αυτό το γεγονός, η Ελένη Πολύζου, MD MSc, αναισθησιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων, Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας και Θεραπευτικής Άσκησης, Διευθύντρια Σεμιναρίων BLS Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης σημειώνει: «Στους αθλητικούς χώρους μπορεί να συμβεί μια καρδιακή ανακοπή, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, αφορά νέα άτομα και θέτει σε υψηλό κίνδυνο τη ζωή τους. Με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να μετατραπεί από τραγικό γεγονός σε επιβιώσιμο συμβάν και να σωθεί μια ζωή. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι πιθανοί πρώτοι ανταποκριτές να είναι εκπαιδευμένοι στη Βασική υποστήριξη της Ζωής (BLS) και να υπάρχει αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, άμεσα διαθέσιμος.

Για την πρωτογενή πρόληψη, απαραίτητος είναι ο κατάλληλος καρδιολογικός έλεγχος. O αρχικός-βασικός περιλαμβάνει κλινική εξέταση, οικογενειακό ιστορικό, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ανάλογα με τα ευρήματα απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις, έως και μαγνητική τομογραφία καρδιάς, όπως θα ορίσει ο εξειδικευμένος ιατρός. Είναι επίσης σημαντικό εάν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, να μη συμμετέχει σε άσκηση, ειδικά εάν πρόκειται για έντονη άσκηση ή ανταγωνιστικό άθλημα. Κανένας ωστόσο προληπτικός έλεγχος δεν είναι σε θέση να προλάβει το 100% των περιστατικών αιφνιδίου καρδιακού θανάτου αθλητών και νέων. Παρά τις σύγχρονες και τις μελλοντικές προόδους στην πρόληψη, θα υπάρχει πάντοτε η ανάγκη βελτιστοποίησης της αντιμετώπισης, όταν η ΚΑ συμβεί».

Αυτό το τραγικό, αλλά με αίσιο τέλος, συμβάν μας δίνει να καταλάβουμε πόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο από τις μικρότερες κατηγορίες μέχρι και τα κορυφαία στάδια, αλλά και πόσο σημαντικό είναι κάθε άνθρωπος να γνωρίζει πρώτες βοήθειες. Πλέον, σε κάθε γήπεδο υπάρχει τουλάχιστον ένας απινιδωτής.

Ελπίζουμε σε αυτό το Euro, το οποίο θα παρακολουθήσετε αποκλειστικά στην ΕΡΤ, να ασχοληθούμε μόνο με ζητήματα εντός των τεσσάρων γραμμών.

Δείτε το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα των αγώνων πατώντας ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Η PRODEA Investments αυξάνει στο 80% τη συμμετοχή της στην Mediterranean Hospitality Venture

Myanmar to host tourism expo at the end of 2018

admin