chalkida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χ. Μαμουλάκης στο Πρώτο για πόρισμα Τεμπών: Αδιανόητο ο ελέγξας να είναι και ελεγχόμενος

Κοινοποίηση

«Εν έτει 2024 φαντάζει οξύμωρο, σχεδόν αδιανόητο θα έλεγα, ο ελέγξας να είναι και ελεγχόμενος συνάμα» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σημείωσε πως υπό αυτή την έννοια, οι συνταγματικά προβλεπόμενες και βάσει κανονισμού της Βουλής διαδικασίες, είναι παρωχημένες.

«Πράγματι, σε κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρώπης δεν υπάρχει αυτή η λογική. Όπως δεν υπάρχει βέβαια και η λογική, η νομοθετική τάξη να ορίζει τον ανώτατο δικαστή της χώρας. Αν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για μια καθολικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη, εγώ πιστεύω ακράδαντα στη δικαιοσύνη στον τόπο μου, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να είναι ανεξάρτητη, καθολικά και χωρίς αστερίσκους, θα πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον δεσμό που έχει δημιουργηθεί λόγω της ανάδειξης των επικεφαλής του Αρείου Πάγου μέσα από μια επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρέπει οι ίδιοι οι δικαστές, κατά την άποψή μου, αυτό συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη άλλωστε, με πολύ καλά αποτελέσματα, οι ίδιοι οι δικαστές να αναδεικνύουν τους άριστους από το ίδιο τους το σώμα και όχι οι βουλευτές ή το ελληνικό κοινοβούλιο να ορίζει το δικαστικό. Αν πραγματικά θέλουμε να είναι ανεξάρτητες και διακριτές οι τρεις εξουσίες στον τόπο μας, θα πρέπει να το επιδεικνύουμε και με πράξεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης.

«Επειδή η παρούσα Βουλή είναι προτείνουσα Βουλή και η επόμενη θα είναι η αναθεωρητική, ίσως είναι μια καλή αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και το περίφημο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, το οποίο σήμερα θα απασχολήσει το Σώμα, δεδομένης της κατάθεσης των πορισμάτων γύρω από το αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη, νομίζω είναι δύο θέματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης στη δημόσια σφαίρα και γιατί όχι και αναθεώρησης» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, εξέφρασε την γνώμη πως η παραίτηση του πρώην υπουργού κ. Καραμανλή ήταν επίπλαστη, «διότι ακριβώς έναν μήνα μετά κατέθεσε υποψηφιότητα για να είναι εκ νέου βουλευτής, άρα να πάρει την ασυλία, άρα να θωρακιστεί, να προστατευτεί από τις επικείμενες δικαστικές εξελίξεις».


«Φαίνεται ότι ήταν κάτι τελείως προσχηματικό, λίγο πριν την λήξη της θητείας  του, να παραιτηθεί έναν μήνα πριν τη διεξαγωγή των εθνικών. Ή εν πάση περίπτωση θα έπρεπε το ίδιο το κόμμα έχοντας στοιχειώδη θεσμική ευθιξία, να μην τον έχει ως υποψήφιο την επόμενη φορά. Αλλά όπως και να έχει, νομίζω ότι υπάρχουν όργανα που θα κρίνουν. Βλέπετε ότι η Ευρώπη αντιδρά. Το ανώτατο εισαγγελικό όργανο σε όλη την Ευρώπη, το οποίο επικυριαρχεί και του ελληνικού, βάσει του ενωσιακού δικαίου είναι η Ευρωπαία εισαγγελέας η οποία αντέδρασε και μίλησε για ένα μπλοκάρισμα, ότι μπλοκάρεται η Ευρώπη στο να προχωρήσει την έρευνα γύρω από τα Τέμπη και τους υπουργούς. Νομίζω εννοεί στο μπλοκάρισμα τη θεσμική διαδικασία του άρθρου 86. Τώρα βέβαια, οι παροτρύνσεις για να αλλάξουμε το Σύνταγμα δεν έρχονται απ’ έξω, θα πρέπει το ίδιο το Σώμα να αντιληφθεί, δηλαδή οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο να αντιληφθούν ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει πάση θυσία να αλλάξει. Το συζητάμε πολλές δεκαετίες τώρα και νομίζω ότι ήρθε η ώρα, έστω και τώρα, εν έτει 2024, να προχωρήσουμε σε μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος, ειδικά σε ζητήματα που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μπορεί όταν νομοθετήθηκε να είχε μια άλλη προσέγγιση, δεν θέλω να προσβάλω τον νομοθέτη, αλλά τώρα πλέον βλέπετε ότι έχει εργαλειοποιηθεί και νομίζω ότι δημιουργεί ένα ζήτημα στο πολίτευμα» συμπλήρωσε ο κ. Μαμουλάκης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 Πρόσκληση σύγκλησης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δήμου Κύμης-Αλιβερίου σε  συνεδρίαση.

Στέφανος Κασσελάκης: Ο χορός με τον Τάιλερ στο γκέι μπαρ στο Γκάζι μετά την ψήφιση για τον γάμο ομοφύλων

Σήμερα και αύριο η κορύφωση της κακοκαιρίας – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, νέα σύσκεψη και κλειστά σχολεία