Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες που διαδηλώνουν απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Ακόμα και σήμερα είστε καλοδεχούμενοι, είπε σε αγρότες από την Επανομή και τη Λάρισα με τους οποίους είχε διάλογο» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας με συγκεντρώσεις και πορείες όσοι έχουν ζητήσει ραντεβού έχει συναντηθεί μαζί τους, χωρίς να τον νοιάζουν οι κομματικές ταυτότητες του καθενός.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι κατανοεί τις αγωνίες και ανασφάλειες που νιώθουν οι αγρότες λόγω της κλιματικής κρίσης και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο για τη Θεσσαλία. Τις προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. που έχουν καταβληθεί, σε χρόνο ρεκόρ, για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκαν και τη δέσμευση 260 εκατ. ευρώ που έχει κάνει η κυβέρνηση για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.
Η εξόφληση των αποζημιώσεων, υποστήριξε ο υπουργός, θα γίνει έως τις 30 Ιουνίου και το ύψος τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα, αφού εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των ελέγχων που γίνονται. Σημείωσε δε, ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί είναι έως και 40% υψηλότερες από εκείνες που δοθηκαν στον ΙΑΝΟ.
Αναφέρθηκε επίσηςστο μέτρο 5.2 του ΠΑΑ μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να αντικαταστήσουν δωρεάν, με κάλυψη 100% και τα ζώα που έχασαν αλλά και τους σταύλους, για τους οποίους μέσω ΓΕΩΤΕΕ έχουν εξασφαλισθεί και δωρεάν μελέτες. Ειδικό πρόγραμμα εξελίσσεται και για τις παρακάρλιες περιοχές. Πρόκειται για περίπου 180.000 στρέμματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το νερό και η κυβέρνηση θα συνεχίσει επί διετία να καλύπτει τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες είναι πλημμυρισμένες.
Και το μέτρο 5.2 και το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές, δεν υπήρχαν, εφαρμόζονται για πρώτη φορά, στήθηκαν από το ΥΠΑΑΤ και απαιτούσαν την έγκριση της ΕΕ για να εφαρμοσθούν. Και για τα δύο προγράμματα έχουν ανακοινωθεί χρονοδιαγράμματα. Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία είναι πρωτοφανής, αλλά υπενθύμισε ότι και η Ελλάδα ελέγχεται από την ΕΕ για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες.
Τι είπε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
Σε ό,τι αφορά στο μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Θεσσαλία, ο υπουργός είπε ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου η ολλανδική εταιρεία HVA International θα έχει παραδώσει το master plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής, πάνω στο οποίο θα γίνει θεσμικός διάλογος πριν η κυβέρνηση το εφαρμόσει.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε ότι όντως εφέτος πληρώθηκαν περί τα 236 εκατ. ευρώ λιγότερα στη βασική ενίσχυση καθώς με βάση τις συμφωνίες που είχαν γίνει για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, δηλαδή σε χρηματοδοτήσεις υποδομών που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, σημείωσε, ότι και στην κατανομή του υπολοίπου ποσού η απελθούσα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λάθη. Υπενθύμισε ότι εξ αυτού του λόγου απομάκρυνε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανησυχία γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον παραγωγό για το τι τελικά δικαιούται. Τόνισε επίσης ότι έχει δώσει εντολή για εκκαθάριση των 16.000 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα και είπε ότι σε όσα από αυτά βρεθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να πληρωθούν. Ανέφερε ακόμη ότι έχει δώσει εντολή να πληρωθούν οι περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει.
Για τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠΑΑΤ σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής ο υπουργός σημείωσε ότι επί δύο χρόνια με απόφαση της κυβέρνησης έχει επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, με συνολική δαπάνη περί τα 160 εκατ. ευρώ, έχει δοθεί παράταση στα προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ, έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%, φορολογούνται μειωμένα κατά 50% τα εισοδήματα όσων μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, ενώ καταργήθηκε ο φόρος που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ.
Τέλος σε ό,τι αφορά στις τιμές από το χωράφι στο ράφι, ο υπουργός διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά στο ΥΠΑΑΤ υπάρχει ευθύνη για το πρώτο μέρος ενώ για τις τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή και η εμπορία του προϊόντος είναι ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σημείωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των δύο υπουργείων και τόνισε ότι με εντολή του συντάθηκαν μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΤΤ, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στα οποία από την επόμενη εβδομάδα θα μετέχουν και οι ΔΑΟΚ και γίνονται έλεγχοι παντού. Τα κλιμάκια αυτά συνεπικουρούμενα, όπου κρίνεται αναγκαίο, από αστυνομικές, λιμενικές και δικαστικές αρχές κάνουν ελέγχους στην αγορά, super markets και σημεία λιανικής πώλησης, στα λιμάνια και στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πηγή: http://www.ertnews.gr