chalkida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θ. Μπαλέρμπας (Γ.Γ. Υπ. Εσωτερικών) στο Πρώτο για πόρισμα της ΑΠΔΠΧ: Όλα αυτά λειτουργούν παραδειγματικά και αποτρεπτικά – Σημαντικό να βγαίνουν στο φως (audio)

Κοινοποίηση

Μετά το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την διαρροή των emails αποδήμων και την απόφαση για επιβολή προστίμων, 40.000 ευρώ προς την κ. Ασημακοπούλου και 400.000 προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Αθανάσιος Μπαλέρμπας τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ότι είναι σημαντικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας να μη μένουν κρυφά τέτοια γεγονότα όπως επίσης και η υπευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αντιμετώπισε αυτό το γεγονός, κάνοντας τις δικές του έρευνες, κινώντας διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να έχει κάποια ευρήματα και όλα αυτά να βοηθούν στην καλύτερη θωράκιση των διαδικασιών.

«Όλοι θυμόμαστε την ιστορία των Wikileaks, έγγραφα του Πενταγώνου πολύ σημαντικά για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είχαν διαρρεύσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Τα θυμόμαστε, διότι πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό λέω ότι είναι σημαντικό, αυτά τα πράγματα να έρχονται στο φως και να αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, διότι λειτουργούν και αποτρεπτικά και παραδειγματικά» προσέθεσε ο κ. Μπαλέρμπας.

Το συγκεκριμένο πόρισμα θα ακολουθήσουν και άλλες νομικές ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτή η διοικητική παράβαση, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.

«Να πούμε λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο πόρισμα είναι σημαντικό και για τις κουβέντες που είχαν γίνει όταν είχε προκληθεί αυτή η αναστάτωση, παραδέχεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ούτε με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, πολύ σημαντικό αυτό, ούτε με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Μιλάει για μια λίστα που φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες, η οποία είχε εξαχθεί για υπηρεσιακούς λόγους από το Υπουργείο Εσωτερικών, εσωτερικά δηλαδή, από τις υπηρεσίες του για να προετοιμαστούν οι εκλογές του Ιουνίου του 23. Προσδιορίζει ένα διάστημα περί των αρχών Ιουνίου του 23. Τότε είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν οι δεύτερες εκλογές. Και θεωρεί ότι αυτό, ενδεχομένως ένα μέρος αυτού ή αυτό το αρχείο, βρέθηκε με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο στα χέρια της ευρωβουλευτού. Σε κάθε περίπτωση να πω κάτι. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που μπορούμε να θέσουμε εδώ. Πρώτον, να πούμε ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία μας, τη δημοκρατική μας κοινωνία, ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν μένουν κρυφά, εμφανίζονται, παρουσιάζονται και παίρνουν τη σημασία που τους αρμόζει. Είναι σημαντικό αυτό για τη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Το λέω γιατί στο παρελθόν δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους καταστάσεις και ενδεχομένως κάποια πράγματα που και τότε ήταν παράτυπα δεν παίρναν τη δημοσιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλέρμπας.

Σχετικά με την επιμονή κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κ. Κεραμέως, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε τα εξής. «Όταν είναι φανερό και το δέχονται όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές και δικαστικές αρχές και τα πορίσματα όλα και τοποθετούν τη χρονική στιγμή που ενδεχομένως να έγινε αυτή η μη εξουσιοδοτημένη, να το πω διαρροή, που παρόλα αυτά πάλι δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα αρχεία πλήρως, όταν έχω λοιπόν τη χρονική στιγμή, το να ζητάω από κάποιον να πάρει την ευθύνη για μια εποχή που ο ίδιος βρισκόταν κάπου αλλού, νομίζω ότι ακυρώνει κάθε αντιπολιτευτικό λόγο και αυτό πάλι είναι κακό για τη δημοκρατία. Το να είμαι υπερβολικός και να λέω ας πούμε ότι πρέπει να παραιτηθεί ο τάδε, ο δείνα, που εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία μα καμία σχέση καταλαβαίνετε πόσο ακυρώνει τον αντιπολιτευτικό μου λόγο και αύριο μεθαύριο ο αντιπολιτευτικός μου λόγος που θα πρέπει να γίνει πραγματικά πιστευτός από τον πολίτη δεν θα μπορεί να γίνει. Δεν το καταλαβαίνει αυτό η αντιπολίτευση; Ότι με την υπερβολή και τον λαϊκισμό στην ουσία αποξενώνει κάθε υπεύθυνο και νουνεχή και σώφρονα πολίτη από το να πιστεύει αυτά που λέει;» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλέρμπας.

Δικλείδες ασφαλείας πάντα υπάρχουν, υπογράμμισε στη συνέχεια, «τώρα φυσικά έχουν αυξηθεί στον υπερθετικό βαθμό, γιατί βλέπεις πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, βλέπεις πάντα πώς μπορείς να κάνεις καλύτερες κάποιες διαδικασίες, αλλά ουδείς θα είναι ποτέ βέβαιος 1000% ότι όλα αυτά βαίνουν κατά πώς πρέπει».

«Όλα αυτά λειτουργούν παραδειγματικά, αποτρεπτικά και μπορώ να πω και παιδευτικά. Δηλαδή όλοι μαθαίνουμε, όλοι μαθαίνουμε από τέτοιου είδους διαδικασίες. Το ευχάριστο είναι ότι, όπως λέει και η Αρχή, αλλά όπως έχουν επικυρώσει και η ανεξάρτητη δικαστική αρχή, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, που είναι το κύριο στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Μπαλέρμπας.

Όσο αφορά στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 76.700 επιστολικές ψήφοι. «Για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται εκτός επικράτειας, πρέπει να παραδώσουν την επιστολή με τον φάκελο της ψήφου, σήμερα. Για τους υπόλοιπους, εντός Επικρατείας, εάν επιλέξουν να έρθει κούριερ είναι η 3η Ιουνίου, ενώ αν πάνε οι ίδιοι σε κατάστημα ή σε γραφείο των αναδόχων είναι η επόμενη μέρα, η 4η Ιουνίου. (…) Μέχρι στιγμής από το εξωτερικό έχουμε παραλάβει 16.200 περίπου, έναντι των 50.000, αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό, με την έννοια  ότι κάποιος που μπορεί να είχε παραδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν 4 μέρες, ενδεχομένως ακόμα δεν έχει έρθει. Γι’ αυτό έχουμε θέσει την 28η Μαΐου, δηλαδή τη σημερινή μέρα, για να παραλάβουμε μέχρι τις 8 Ιουνίου, 5 η ώρα το απόγευμα. Άρα, βάλαμε σήμερα ένα όριο το οποίο μας το πρότειναν οι ανάδοχοι, αλλά κάποιος από το εξωτερικό και είναι σημαντικό αυτό, μπορεί να το στείλει και με δικό του τρόπο. Ήδη από το εξωτερικό από αυτές τις 16.000, οι 400 περίπου έχουν παραληφθεί όχι μέσω αναδόχων αλλά μέσω άλλων ταχυδρομικών υπηρεσιών» ανέφερε.

Αν κάποιος αποφασίσει να μην ψηφίσει επιστολικά, και θέλει να εμφανιστεί στο εκλογικό τμήμα δεν επιστρέφει ποτέ τον φάκελο και το βράδυ του Σαββάτου θα περιληφθεί και πάλι στους εκλογικούς καταλόγους, έτσι ώστε την Κυριακή το πρωί μετά τις 11, μπορεί να είναι σε θέση να ψηφίσει.

Όσο για την φυσική ψηφοφορία, έχουν καθοριστεί 18.430 περίπου εκλογικά τμήματα, υπάρχουν στο site του Υπουργείου Εσωτερικών και στο Μάθε πού ψηφίζεις διαδικτυακά, ενώ η εφαρμογή βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα θα βγει και σε κανονική λειτουργία, με το τηλεφωνικό κέντρο.

Υπάρχει πιθανότητα να έχει αλλάξει το εκλογικό τμήμα που ψηφίζει κανείς, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν χρειάζεται να συγκροτηθούν ειδικά τμήματα ετεροδημοτών καθώς η χώρα είναι μία ενιαία περιφέρεια και υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο. Επομένως έχουν κατανεμηθεί οι ετεροδημότες στα τακτικά εκλογικά τμήματα, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι 13.000 περίπου Ευρωπαίοι πολίτες που μένουν στη χώρα μας και που ζήτησαν να ψηφίσουν με ελληνικά ψηφοδέλτια, όπως αντίστοιχα 22.000 περίπου Έλληνες πολίτες που διαμένουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν ζητήσει να ψηφίσουν με τα ψηφοδέλτια των χωρών που μένουν. Επομένως επειδή υπάρχουν κάποιες αλλαγές στα εκλογικά τμήματα, καλό θα είναι οι εκλογείς να έχουν ενημερωθεί σχετικά με το εκλογικό τμήμα που πρέπει να προσέλθουν.

Όσο αφορά στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τηλεοράσεως, μέχρι τις 9 το βράδυ θα υπάρχει ένα ικανό αποτέλεσμα Επικρατείας ώστε να γίνει και η εκτίμηση από την ανάδοχο εταιρεία και να υπάρχει εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Μπαλέρμπα.

Αναφορικά με το ζήτημα της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων που τέθηκε μετ’ επιτάσεως μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές Μαΐου, έχει προβλεφθεί στον νόμο της που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης με συγκεκριμένα στάδια και βήματα, όπου θα επιβεβαιωθεί η παρουσία στους καταλόγους των πολιτών που είναι πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία. Η συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Μπαλέρμπα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 25.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαλκίδα: Έπιασαν στα πράσα ψαροντουφεκά για παράνομη αλιεία

Ξεκίνησε η ανάπλαση της οδού Γαζέπη, από τον Δήμο Χαλκιδέων🚜

Ορίστηκαν οι επικεφαλής Γραμματειών της Νέας Δημοκρατίας